Johnny Bodes Minnessten

EN UDDA UTFLYKT


Få svenska artister är så inflytelserika och samtidigt obskyra som Johnny Bode. Han har kallats för den första svenska rockstjärnan och uppfann praktiskt taget egenhändigt könsrocken, till alla värdekonservativa föräldrars skräck.

Johnny Bode föddes i Falköping 1912 och kom att bli en av Sveriges mest kontroversiella artister. Han var inte bara en begåvad kompositör och sångare utan även en svindlare och mytoman som levde ett liv som få andra kunde mäta sig med. Bara 17 år gammal gjorde han sin skivdebut och spelade därefter in hundratals låtar på 78-varvare.

Bodes tidiga karriär var framgångsrik, men hans destruktiva levnadssätt och finansiella oansvarighet ledde gång på gång till att han raserade allt. Han smet från notor, bedrev bedrägerier, stal mattor och försökte till och med pantsätta sin kamrat Gösta Ekmans matsilver.

En annan markant egenskap hos Johnny Bode var hans mytomani. Han var en mästare på att väva in sig i komplexa lögner som ofta komplicerade hans karriär och hans relationer med andra människor. Genom livet lyckades hans lögner och bedrägliga beteende få honom utkastad från flera länder och till slut också dömd till mentalsjukhus i Sverige, där han även blev tvångssteriliserad.

Vanärad, steriliserad och pank kom Bode i slutet av 1960-talet i kontakt med undergroundkulturen och släppte den pornografiska skivan Bordellmammans visor under pseudonym. Något liknande hade aldrig hörts i Sverige tidigare. Det var så fel det bara kunde bli, så givetvis sålde skivan mycket bra. Därefter följde skivor på samma tema med namn som Bordellmammans dotter, Styrman Janssons Frestelser och sexrevyn Stig På.

Tack vare sina porrskivor blev Johnny Bode en kultfigur, och hans skivor gavs ut i flera länder. Han fortsatte däremot att leva över sina tillgångar, och hälsoproblem följde honom under de sista åren av livet innan han gick bort, givetvis pank, i Malmö 1983.

Trots de svåra omständigheterna i livet och hans destruktiva personlighet fortsätter Johnny Bode att fascinera. Bodes kultstatus har växt sedan 1990-talet och idag finns skivorna både återutgivna och digitalt tillgängliga.

Johnny Bodes minnessten på Limhamns kyrkogård, som fick betalas av Johnny Bode-Sällskapet, markerar en symbolisk avslutning på en tumultartad och skandalomsusad karriär.


Johnny Bodes Minnessten

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.57129, 12.94462
  • Adress: Limhamns Kyrkogård, 216 33 Limhamn
Öppna i Google Maps