Kolabacken Fyrplats

EN UDDA UTFLYKT


Falsterbo-Skanörs sevärdheter delas lätt in i två kategorier – de som lyfts fram som trevliga besöksmål för massturism samt dem som helt glömts bort. Falsterbo Fyr tillhör den första kategorien medan fyrens föregångare tillhör den senare.

Den första kända fyren på Falsterbohalvön uppfördes på den så kallade Kolabacken 1635. Fyren var en så kallad vippfyr där en öppen eld i en järnkorg lyftes upp från marken med hjälp av en åtta meter hög hävstång. Vid dåligt väder sägs det att elden krävde fem liter stenkol sex gånger i timmen. För en säsong mellan augusti till maj gick det åt 600 tunnor stenkol för att hålla elden vid liv.

På Kolabacken finns än idag stora rester stenkol i sanden som talar om fyrens omfattande eldning under de 160 år den var vid drift. Det är vad som är känt om fyren på Kolabacken, men så finns det också en mer obskyr historia som sträcker sig långt längre tillbaka i tiden.

Som historien går så är Kolabacken också platsen för Skandinaviens äldsta fyr. I Lübecks stadsarkiv finns ett privilegiebrev utställt av den danske kungen Valdemar Sejr någon gång efter ca 1222-1241. Där skriver kung Valdemar att munkar från dominikanorden, av kärlek till alla handelsmän, uppfört ett ”tydligt märke” för att undvika fara för de seglande.

Någon källuppgift som talar om att ”märket” verkligen uppfördes finns däremot inte, men troligtvis bör en fyr i så fall ha tänds någonstans i närheten av platsen för de två senare fyrarna, och då kanske på just Kolabacken. För att fastställa om Skandinaviens äldsta fyr faktiskt uppfördes av munkar från dominikanorden skulle det krävas att kullen grävdes ut och 14C-daterades.

Brist på bevis har däremot inte hindrat Falsterbo naturskydds- och fornminnesförening att resa en minnessten vid Kolabacken med inskriptionen:

”Kolbacken
Fyrplats 1222-1795″

Bortsett från minnesstenen så saknas all form av skyltning. Gissningsvis är det få av besökarna till Falsterbos golfklubb som visar någon större uppmärksamhet för kullen där bakom staketet, och så lär det nog förbli.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps