Maglestenen

EN UDDA UTFLYKT


På slottet Trolle-Ljungby utanför Kristianstad förvaras ett dryckeshorn dekorerat med förgyllda silverbeslag och en pipa av elfenben som kan blåsas i båda ändar. Slottet tillhör släkten Wachtmeister, men klenoderna gör det inte. De tillhör trollen och har alltid gjort det.

En bit norr om slottet ligger en gård med ett enormt flyttblock framför ladugården som trollen har kastat dit. Som brukligt hade de retat sig på en kyrka och försökt träffa den med en stor sten, men som vanligt missat sitt mål. Istället använde de stenen för att festa på julafton. För kvällen var stenen upphöjd på guldpelare så att trollen kunde ha sitt dryckeslag under den.

Någon gång på 1500-talet ville slottets dåvarande ägarinna, Fru Sissela Ulfstand, få veta mer om trollens beryktade kalas och sände dit en av stallkarlarna. Vid stenen bjöds han att dricka ur ett horn och blåsa i en pipa, men han slog ut drycken och flydde tillbaka till slottet med trollen hack i häl. När de inte fick tillbaka sina klenoder, uttalade de en förbannelse om att gården och dess ägare skulle drabbas av olycka den dag föremålen flyttades därifrån. Stallkarlen och hans häst dog, slottet brann tre gånger och Sisselas ätt dog ut, men hornet och pipan finns kvar på slottet än idag. För säkerhets skull.

Berättelsen är en lokal variant av en sägen som är vida spridd både i Skandinavien och Tyskland. Ibland knyts den till ett gods och ibland till en kyrka, men den handlar alltid om ett eller flera objekt som måste stanna på sin plats för att garantera platsens välgång. Sägnens bakomliggande mening är höjd i dunkel, men Maglestenen, som trollens sten kallas, finns kvar att beskåda strax utanför Kristianstad.


Maglestenen

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps