Måkläppen Naturreservat

EN UDDA UTFLYKT


Måkläppens naturreservat ligger längst ut på Falsterbonäset och var länge en av de bästa, och enklaste, platserna för att kunna komma sälar riktigt nära. Naturreservatet består av en lång sandbank som bildar en cirkel som ständigt förändras beroende på vatten och vind, en miljö som lämpar sig särskilt bra för sälar.

Från början bildades Måkläppens naturreservat för att skydda det rika fågellivet på vad som då var en ö. När Måkläppen till slut växte ihop med fastlandet började rävar och minkar att ta sig ut till reservatet, vilket drastiskt minskade antalet häckningar. Så även om det än idag är en mycket rik och populär fågellokal så är det numera framförallt sälarnas domän.

Både gråsäl och knubbsäl älskar miljön längst ut på Falsterbonäset och under nio månader så är det också de som bestämmer. Allmänheten har bara tillträde till reservatet när det bedöms att det inte stör djurlivet allt för mycket – vilket är ynka tre månader mellan 1:a november till 31:a januari.

Möjligheten att komma komma så pass nära sälarna att man praktiskt kunde ta på dem gjorde Måkläppen till ett omåttligt populärt besöksmål. Trots tydliga restriktioner där hundar är förbjudna och tydliga uppmaningar om att inte störa sälarna så blev det precis tvärt om.

Nu 2023 är det första året då sälarna fått två egna zoner på Måkläppen där det alltid råder besöksförbud. Det är också två platser som sälarna är extra förtjusta i, vilket betyder att det inte längre är lika lätt att få se dem över huvud taget.

Ett nytt utsiktstorn har byggts för att man i alla fall med kikare ska kunna se dem. Det är däremot inte alls säkert att det finns några sälar på sandbankarna just när man själv väljer att besöka Måkläppen – så var det tidigare och så är det även nu.

Besvikna barn som blivit lovade en sälsafari kan möjligtvis blidkas med att Måkläppen även är en utmärkt plats för att leta efter bärnsten. Tyvärr är den eftertraktade fossilen ofta lika svår att upptäcka som sälarna, så det kan vara bra att planera med alternativa mutor redan i förväg.

Höst- och vinterstormar kan drastiskt förändra sandbankarna på Måkläppen så det är en god idé att alltid se aktuellt läge på länsstyrelsen hemsida innan avresa. När sälarna väl visar sig så går ryktet snabbt, vilket kan göra det mer eller mindre omöjligt att hitta parkering i närheten av entrén till naturreservatet.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps