Malmöhus Slott

EN UDDA UTFLYKT


Malmöhus slott har en lång och invecklad historia som tar sin början när kung Erik av Pommern 1434 beordrar en omfattande utbyggnad av Malmös försvar mot sjösidan. Den resulterande kastalen byggs hundra år senare ut med en ny huvudbyggnad och till slut 1540 har Malmöhus fått sitt nuvarande utseende med hörntorn och vallgrav.

I början av 1800-talet inrättades Sveriges största och modernaste fängelse i byggnaderna. Först 1937 kunde Malmöhus öppna som ett museum efter att fängelsebyggnaderna ersatts med dagens museibyggnader och slottet restaurerats till hur det kan ha sett ut under 1500- och 1600-talet.

Idag inrymmer Malmöhus slott både ett stort akvarium och stadens konsthall, tillsammans med flera utställningar om slottet, dess invånare och deras samtid. Det är just utställningarna i de vindlande gångarna, som nås via mörka trappor och passager, som gör Malmöhus slott till en intressant udda utflykt.

Här kan man lära sig om obskyra detaljer som hur staden hanterade pestens härjningar, hur ett renässansslott kunde förvandlas till ett fängelse och exakt hur hemskt det var när Malmö mötte industrialiseringen.

Det går lätt att frånse att Malmöhus är en av stadens mest populära besöksmål om man bara börjar leta lite i periferin. I slottets entré står en uppstoppad giraff, i en sal hänger en riddare från taket och vid ingången står ett bevarat exemplar av de vita bussarna från andra världskriget. Till och med Anonymouse har en installation om Malmö MUSeum på plats.

Malmöhus har varierande öppettider och inträdespriser. Se deras hemsida för mer information innan besök.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps