Månstorps Gavlar

EN UDDA UTFLYKT


När man rullar in på uppfarten till Månstorps kungsgård känns det lite förbjudet, som ett intrång på gränsen till hemfridsbrott. Antagligen sitter någon i köket och skriver ner bilens registreringsnummer. Men så ser man den lilla parkeringsskylten för besökare till ruinen Månstorps Gavlar och kan andas ut, så här långt har allmänheten tillträde.

Månstorp är en tidigare sätesgård med anor från 1400-talet. När en Sophie Krummedige ärvde gården av sin far lät hennes make, Eske Bille uppföra en renässansborg under åren 1540-47. Det blev en pampig försvarsanläggning med en djup vallgrav och en borgbyggnad på fyra våningar. Borgen inreddes med den tidens lyx såsom glaserat tegelgolv, bemålade tak, kistor av cypressträ och ljuskronor av ren- och hjorthon och fick en kort men brokig historia fram tills dess att danskarna brände ner den under skånska kriget 1678, varefter den aldrig blev återuppbyggd.

Idag är det en konserverad ruin där endast gavlarna återstår, därav namnet Månstorps gavlar. I en region rik på bevarade herresäten sticker Månstorps gavlar ut som en av få större ruiner och är besöksvärd enbart för den sakens skull.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps