Mölleröds Slottsruin

EN UDDA UTFLYKT


Området runt Finjasjön utanför Hässleholm var länge ett militärt övningsområde, och än idag ligger skyddsrum och värn tätt i naturen. Baracker från andra världskriget och en kungsgård som länge var en skyddad militäranläggning vittnar också om områdets tidigare användningsområde. Här ligger också Mölleröds slott, eller i alla fall ruinen av det.

Mölleröds slott uppfördes omkring 1580 av Beate Huitfeldt, hovmästarinna till drottningen av Danmark, i anslutning till den danska kronoegendomen med samma namn. Hon tillhörde en inflytelserik familj som också var i besittning av Lillö borg utanför Hässleholm. Förutom Mölleröds slott lät hon även uppföra Svenstorps slott utanför Lund, och idag är hon främst ihågkommen just för sin byggverksamhet.

När det begav sig ska Mölleröds slott ha varit en imponerande byggnad av murad gråsten i grova block, i tre våningar med två flyglar. Slottet var mer av ett befäst stenhus än ett slott, med hörnbastioner, vallgravar och fästningsvallar. Christian IV bodde ofta på Mölleröd medan han uppförde fästningsstaden Kristianstad, och ett tag verkar livet på slottet ha varit gott.

Men Mölleröd låg nära gränstrakterna mellan Sverige och Danmark, och slottet skulle inte få stå ostört länge. Under Skånska kriget kontrollerades Mölleröd omväxlande av danska och svenska trupper, och till sist brändes slottet ner 1678 på order av den danska generalen Frederik von Arenstorff. Slottet byggdes aldrig upp igen. När egendomen sedan drogs in till Kronan 1680 förpassades slottsruinen till att bli ett stenbrott åt den nya svenska Mölleröds kungsgård.

Av alla Skånes mer eller mindre obskyra slottsruiner hamnar Mölleröds slottsruin någonstans i mitten på sevärdhetsskalan. Det finns mer än en borgkulle, men inte heller mycket mer än rester av grunden.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps