Möllestenen

EN UDDA UTFLYKT


Det sägs att verkligheten överträffar dikten och det kan säkert gälla poesi. När det handlar om sägner och folktro så brukar det i alla fall vara precis tvärt om. Så är också fallet med Malmöstenen, eller Möllestenen som den också kallas, och ursprunget till varför Malmö heter så som staden gör.

Någon gång i forntid ska det ha stått en mölla, en kvarn på skånska, på Stortorget i vad som idag är Malmö. Av någon anledning blev där en mö en gång nermald i kvarnen. Av denna brutala händelse fick staden sedan också sitt namn – Mal Mö. För att hedra hennes minne placerades kvarnstenen som blev hennes slut på torget där den ligger än idag.

Det är osäkert om det finns någon nutida Malmöit som fortfarande håller sig till ovanstående version av ursprunget till sin stads namn. Sägnen var enligt upptecknare spridd på den skånska landsbygden en bra bit in på 1900-talet, men är idag så gott som bortglömd.

Istället framhäver historikerna den långt mycket tråkigare förklaringen att namnet består av förleden ”Malm” som i grus eller sand samt efterleden ”haug” eller ”öya” som i hög, alltså Grushögen.

Kvarnstenen på Stortorget som kallas för Möllestenen skulle enligt dessa mer sansade historiker ha hämtats från Gråbrödraklostret 1538. Varför verkar däremot ingen veta. Kanske var det ändå för att efterkommande generationer skulle minnas den olyckliga händelsen med den nermalda ungmön, och det där med grushögen bara är en efterhandskonstruktion för att släta över den blodiga historien?


Möllestenen på Stortorget

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.60614, 13.00039
  • Adress: Stortorget, 211 22 Malmö
Öppna i Google Maps