Nasoteket

EN UDDA UTFLYKT


Vad har Carl von Linné, Tycho Brahe och Christer Fuglesang gemensamt? Ja om inget annat så är deras näsor avgjutna och upphängda på Nasoteket i Lund. Med små sidospeglar så att de också går att beskåda i profil. Sedan 1987 har det Nasala Utskottet låtit gjuta av mer eller mindre kända svenskars näsor. Från början var det tänkt att de skulle hänga i taket och forma en droppstensformation i Lilla Sal på Akademiska Föreningen. Men istället har det blivit prydliga rader av näsor som med åren huserat lite varstans i Lund.

Samlingen består av 200 näsor varav de flesta är mer eller mindre kända akademiker med koppling till Lunds Universitet. Vissa, som de ovan nämnda tre är historiskt kända personer där avgjutningarna gjorts från skulpturer och andra är rent påhittade, som Sfinxen (Gåtfullt näslös) och Pan Demi. Den brittiska dagstidningen The Guardian utsåg 2016 Nasoteket till en av Europas mest udda sevärdheter och vi är böjda att hålla med.

För närvarande hittar man Nasoteket undangömd i en obskyr korridor i en avlägsen byggnad på friluftsmuseet Kulturen. Det krävs en hel del tid och tur att hitta till utställningen på egen hand, så det är bäst att fråga om en vägbeskrivning i receptionen.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps