Österlens Mittpunkt

EN UDDA UTFLYKT


Finns det ens någon mer klassisk källa till dispyter än gränsdragningar? Från enkla tomtgränser till hela nationalstater, alla oroar sig över vilken jord som är min – och vilken som är din. Helst vill man ha mer och aldrig mindre.

Nu är inte Österlen någon nationalstat. Långt ifrån, det är inte ens en officiell region. Så om nationalstatens gränsdragningar är en fiktion i sig, kan kampen om Österlens gränsdragning kännas ganska obetydlig för en utomstående. Men så är det givetvis inte, vad som är Österlen – och vad som inte är Österlen – är en fråga som många brinner väldigt starkt för.

Termen ”österlent” användes redan på 1800-talet som en riktningsbeskrivning av personer från Trelleborg som skulle till Skånes östkust. Det var dock inte förrän 1911, i samband med en karneval i Simrishamn, som Österlen började användas som ett egennamn, markerat med ett stort Ö.

En mer formell definition av Österlen etablerades i slutet av 1920-talet när Fritiof Nilsson Piraten, Theodor Tufvesson och John Osterman, tre välkända personligheter i regionen, fick i uppdrag att ge mer innehåll till varumärket Österlen. De skapade broschyren ”Till Österlen vill jag fara”, där de definierade Österlen som omfattande Albo, Ingelstad och Järrestads härader. Denna definition blev bredare accepterad under större delen av 1900-talet. Enligt deras definition ligger däremot Ystad utanför, vilket enligt många Ystadsbor är högst orättvist.

Trots att ortnamnsforskare hävdar att Ystad var en del av den plats man besökte under benämningen ”österlent” på 1800-talet, ligger staden tekniskt sett på fel sida av den definierade gränsen för Österlen. Ystads utnämning till ”Årets ljusby” under evenemanget ”Österlen lyser” 2017 väckte frågor om staden officiellt är på väg att bli en del av Österlen, och om Ystad som största stad då skulle bli regionens centrum? Frågar man någon från t.ex. Simrishamn så är svaret ett absolut nej, Ystad är inte på väg någonstans alls. Istället menar man där att det är Simrishamn som är centrum för Österlen, något som lockar en inte obetydlig skara turister varje år och sätter Simrishamn på kartan.

Men hur är det nu, ligger Simrishamn verkligen i hjärtat av Österlen? Nej, ska man gå på indelningen av Piraten och hans vänner så faller den äran till byn Smedstorp i Tomelilla kommun. Här har man ansett sig vara Österlens mittpunkt sedan lantbruksutställningen ”Österlen i blickpunkten” 1952. För att fira sin unika status installerade man 2008 en stor glasfiberboll vid järnvägsstationen. Någon sådan finns vare sig i Ystad eller Simrishamn.

Vad som är Österlen och inte, och vart dess egentliga geografiska centrum faktiskt ligger, är egentligen en ganska ovidkommande fråga. Res själv till det böljande landskapet och upptäck dess rika historia och magiska natur, det sista som då kommer på tanken är vad som är dess centrum.

Österlens mittpunkt står lättillgängligt i Smedstorp med parkeringsmöjlighet strax intill bollen.


Österlens Mittpunkt

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.54961, 14.11666
  • Adress: Järnvägsgatan 4, 273 98 Smedstorp
Öppna i Google Maps