Ramshög

EN UDDA UTFLYKT


Från vägen mellan Hagestad och Sandhammaren kan man bara ana en stenhög vid horisonten. Men om man vågar sig på att vika av in på den eftersatta grusvägen ut mellan gärdena finner man Ramshög, en av Skånes bäst bevarade gånggrifter från bondestenåldern. Av de femton gånggrifter som är kända i sydöstra Skåne finns fyra av dem i Hagestad, en koncentration som lockat hit arkeologer allt sedan den första utgrävningen 1875.

När Ramshög uppfördes för fem tusen år sedan måste det ha inneburit en betydande arbetsinsats. Den mellersta av de tre takstenarna väger ensam 15 ton och den totala höjden på gravkammaren är närmare tre meter. Gånggriften har också använts flera gånger under en längre tid, inne i kammaren finns spår efter en fackindelning påträffats tillsammans med skelettrester från 7-8 personer. Utanför ingången har man funnit spår efter ytterligare människor som flyttats från graven och över 7100 skärvor från sönderslagna keramikkärl. Att ceremoniellt krossa keramik framför graven känns igen från många andra stenkammargravar från Trattbägarkulturen, vilken innebörd det haft är däremot förlorat i tidens dimma.

Ett besök till Ramshög är både enkelt och relativt bekvämt, den skumpiga grusvägen leder ända fram till graven och informationsskylten är visserligen tillbucklad men fullt läslig.


Ramshög

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps