Riddarborgen i Ribersborg

EN UDDA UTFLYKT


Konstruerade ruiner och förfalskade fornminnen är något av en favoritkategori här på Udda Utflykter. Från storhetstidens totala historierevisionism, där till och med Atlantis låg i Sverige, till den senare nationalromantikens suktande blickar mot det kontinentala Europas uradel med vackra slott och ädla riddare.

Tankarna om att Sverige har varit större och bättre än vad det varit har lämnat efter sig ett stort antal fantastiska kreationer, både i skrift och i verkligheten, och ett av dessa fysiska artefakter från en tid som aldrig funnits är Riddarborgen i Ribersborg.

På 1800-talet var allt mellan Malmöhus slott och Limhamn en enda stor långsträckt hed. Med tiden hade stadens bättre bemedlade invånare börjat bygga sina sommarhus här och en av dessa var August Flensburg. August hade haft en skyddad och bekväm uppväxt och som ung man tog han över sin fars redan framgångsrika rederiverksamhet. Trots att han var mycket framgångsrik i sina affärer så såg han också till att finna tid åt romantiska grubblerier och melankoliskt diktande.

På Ribersborgsheden lät August uppföra sitt sommarställe Framnäs 1848. Under en lustresa utmed Rhenfloden hade han blivit helt betagen av ruinerna utmed floden så väl hemkommen ville han ha en egen. Så föddes riddarborgen i Ribersborg, med färdigt slitage och en trasig fönsterkarm. På toppen av tornet kunde August och hans societetsvänner röka cigarr och dricka punch med en fantastisk utsikt ut över havet. Inne i tornet fanns också inskriptioner med välmenande meningar som:

”Minnet af hvarje god handling är människans bästa kapital, hvars ränta heter samvetsfrid”

och

”Förnöjsamhet är grundtonen i hvarje lifvets lycka”

Av inskriptionerna finns inget kvar, och inte av varvsverksamheten heller. Men August har en egen sida i Riksarkivet och hans riddarborg står fortfarande kvar på samma plats.

Riddarborgen i Ribersholm står på privat tomt. Vänligen respektera de boende vid besök. Informationsskylt saknas.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.596285, 12.955529
  • Adress: Köpenhamnsvägen 122, 217 71 Malmö
Öppna i Google Maps