Skålgropsstenen från Fosie

EN UDDA UTFLYKT


Kanske uppmärksammar man skylten vid den stora stenen utanför Malmöhus slott, kanske gör man det inte. Den som däremot gör sig besväret med att traska fram till den, drygt en meter över gräset från gångvägen, får lära sig att man nu står inför ”Skålgropsstenen från Fosie”.

Skålgropsstenen, eller älvkvarnsstenen, är antagligen en hällristning från bronsåldern – men säker kan man aldrig vara, det handlar trots allt om en sten med fem mer eller mindre tydliga cirkulära gropar. Det var i alla fall under bronsåldern som skålgroparna började dyka upp, antingen tillsammans med andra hällristningar, på gravars kantkedjor eller som här på ensamma stenar.

Kanske hade skålgroparna en funktion inom någon form av fruktbarhetskult, kanske hade de en helt annan symbolik. Det är inte en fråga som dagens arkeologi hittills kunnat besvara. Seden med små knackade gropar i stenar följde däremot med genom tiderna. Som en del av folktron kallades de för älvkvarnar där man offrade för att bota sjukdomar eller förbättra skörden på åkrarna.

Långt in på 1900-talet har det berättats om skålgropar på kyrkogårdsmurar, och älvkvarnar där folk offrar mynt förekommer än idag. Någonstans långt bak i vårt kollektiva undermedvetande så verkar det finnas ett diffust minne om att de är viktiga, vi kommer bara inte ihåg varför.

Skålgropsstenen från Fosie är inte särskilt sevärd, men man passerar den till eller från Malmöhus slott så varför inte stanna en stund? Kanske till och med för att offra en liten slant åt det diffusa minnet? Vem vet vad det kan leda till.


Skålgropsstenen från Fosie

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.60572, 12.98947
  • Adress: Malmöhusvägen 3B, 211 18 Malmö
Öppna i Google Maps