Skånelinjen Falsterbo-Skanör

EN UDDA UTFLYKT


”Falsterbo ska brinna!” låter kanske som en antikapitalistisk punklåt av ett källarband från Malmö, men under andra världskriget var det faktiskt inte långt ifrån sanningen. Här finns, sett till ytan, en av Skånelinjens tyngsta försvarsposteringar.

Om tyskarna hade landstigit så hade det pittoreska och välmående näset antagligen sett helt annorlunda ut idag. Kanske hade Falsterbos villakvarter aldrig ens byggts om marken var underminerad av detonationshål och full av blindgångare.

Historien tar sin början när Tyskland minerar vattnet utanför Falsterbo och skapar ett akut problem för sjöfarten mellan Östersjön och Öresund. I oktober 1939 fattade riksdagen därför ett beslut om att anlägga en kanal rakt genom näset. Det omfattande arbetet stod klart 1942 och resulterade då i en 1600 meter lång kanal som skar av den västra sidan från fastlandet.

Redan första året rundade 5191 fartyg mineringarna genom att färdas genom kanalen. För att försvara trafiken hade man innan bygget ens påbörjats uppfört ett antal stridsvärn, de flesta av typen kulsprutevärn typ I, understödda av spärrhinder och skyddsrum.

Hade invasionen varit ett faktum så var planen att spränga bron och koncentrera försvaret till fastlandssidan, vilket gjorde att bara fem värn byggdes på den västra sidan av kanalen medan den östra fick desto fler.

Nu kom aldrig kriget till Falsterbonäset. Spärrlinjen består däremot fortfarande till stor del, men nu inbäddad bland promenadstråk och lyxvillor. Kontrasten är slående och utgör en särskilt sällsam utflykt i regionen. Flera av värnen är bevarade och visas upp på begäran av hembygdsföreningen, vilket är ett bättre öde än de plomberingar som Fortifikationsverket utfört på andra ställen utmed Skånelinjen.

Det går också alldeles utmärkt att få en upplevelse av hur illa det kunde gått bara genom att vandra mellan dem på egen hand, de är ändå inte vidare spännande sedda från insidan. Parkeringsmöjligheter finns överallt vid lågsäsong och även om det inte finns en officiell karta över området i stort så finns informationsskyltar vid flera av värnen. Lycka till!


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.39943, 12.94875
  • Adress: Östra Kanalvägen, 236 41 Höllviken
Öppna i Google Maps