Skånelinjen Trelleborg

EN UDDA UTFLYKT


Så har kriget kommit till Trelleborg, eller ja i alla fall förberedelserna för en stundande invasion. Skånelinjen täcker givetvis upp även denna gamla handelsstad precis som alla andra orter utmed den södra kusten.

Trots att försvarslinjen byggdes upp med tre olika grundvärn – för kulspruta, kanon och observation – gör Skånes varierande kustlinje att de får en egen särprägel beroende på vart man befinner sig. Här utmed riksväg 9 runt Trelleborg syns de extra tydligt vid strandlinjen där de avtecknar sig som märkliga kullar i det nakna landskapet.

Några få står öppna, andra är helt stängda av cement och en del kan knappt upptäckas under ett tjockt täcke av sand. Till skillnad från Värmlands skansar och Stockholms fort var tanken med havsbandets värn att möta en landstigande fiende, något som krävde att avståndet mellan befästningarna var litet.

Befinner man sig i området runt Trelleborg och vill ha ett syfte med sin strandpromenad är en bunkersafari en anledning god som någon annan. Här i galleriet presenteras fyra värn – kulsprutevärn 306 och 307 vid Trelleborgs golfklubb, samt kanonvärn 247 och kulsprutevärn 248a vid Smyge Hamn.

Vilket är din personliga favorit av Skånelinjens värn runt Trellborg? Tipsa gärna här.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps