Skånelinjen Värn 404 Foteviksområdet

EN UDDA UTFLYKT


Försvarslinjen Skånelinjen kallas också för Per Albin-linjen efter den dåvarande statsministern Per Albin Hansson. Den består av ett stort antal värn utmed de skånska stränderna som skulle förhindra mindre båtar, sjöstridsvagnar och trupper från att nå land.

Skånelinjen är den i särklass största försvarslinjen från andra världskriget och sträckte sig från Båstad i väst till Vieryd i öst, med omkring 1000 fasta betongvärn med olika funktioner.

I början av 00-talet avvecklades hela försvarslinjen och ett omfattande arbete påbörjades med att riva eller gjuta igen värnen. Beredskapsmuseet i Helsingborg förfogar över ett tiotal bevarade värn som de visar upp för allmänheten.

Även städerna fick ett fast försvar och Malmö var inget undantag. Ett litet antal värn går fortfarande att hitta mitt i staden, medan andra ligger strösslade utmed strandlinjen söderut.

När värnen uppfördes så gick platsens strategiska läge framför allt annat. Därför hittar man ofta värn som är ganska udda placerade. De kan ligga i tätbebyggda områden, i gamla fiskehamnar eller som här i Foteviksområdet längst ut på en strandäng i ett naturreservat.

Som de flesta andra värn i Per Albin-linjen är även detta numera stängt med betong. Istället får den brutala armerade betongklumpen utgöra en märklig kontrast till det annars stilla naturreservatet, någon annan anledning till att besöka Värn 404 bortsett från den trevliga utsikten finns egentligen inte.

Parkering finns vid Foteviksområdets entré i norr där en stig leder ner mot strandängarna och värnet.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.51811, 12.9245
  • Adress: Foteviksområdet Naturreservat, 218 55 Klagshamn
Öppna i Google Maps