Skånes Geografiska Mittpunkt

EN UDDA UTFLYKT


Ytterpunkter är ganska enkla att beräkna: längst i norr, längst i söder, och så vidare. Mittpunkter är däremot ökänt svårberäknade och resultatet hänger ofta helt och hållet på vilken mätmetod man väljer att tillämpa. Så är även fallet med Skånes geografiska mittpunkt. Enligt gammal lokal hävd ligger mittpunkten vid den gamla stubbamöllan nära Bosjökloster invid Ringsjön. Men så enkelt är det naturligtvis inte.

Under 00-talet genomfördes mätningar med både trianglar och rektanglar med olika resultat. Ett sista försök gjordes genom att räkna ut ”Skånes tyngdpunkt”, vad nu det kan betyda. Att försöka räkna ut den geografiska mittpunkten underlättades inte heller av att både Ven och Hallands Väderö tillhör Skåne, och om man skulle ta med även öarna fick man ju också räkna med vattenområdet mellan dem och fastlandet.

Vad alla mätningar ändå var överens om var att Skånes geografiska mittpunkt finns någonstans i närheten av Höör. Skånska Akademien tillsammans med Höörs kommun bestämde sig därför till slut att hela saken ändå bara var av symbolisk betydelse, och reste ett monument vid Brännemölla i Höörs norra utkant.

Där kan man idag beskåda skulpturen Mittelen av konstnären Lars Ekholm som (symboliskt) markerar (typ) Skånes geografiska mittpunkt. Varje år utser Skånska Akademien en värdig representant för sitt valspråk ”Kultur och humor” och delar ut en utmärkelse vid skulpturen, men i övrigt ser mittpunkten ytterst få besökare.


Skånes Geografiska Mittpunkt i Höör

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.94042, 13.53669
  • Adress: Brännemöllavägen 2, 243 32 Höör
Öppna i Google Maps