Skeppssättningen i Södra Ugglarp

EN UDDA UTFLYKT


Samtidigt som Ales stenar är en given destination för såväl svenska som utländska turister hamnar skeppssättningen i Södra Ugglarp lätt i skymundan.

Skånes näst största skeppssättning saknar Ales stenars dramatiska läge vid havet och är betydligt mindre med sin längd på 39 meter jämfört med Ales 67. Inte heller har någon amatörarkeolog vigt sitt liv åt att försvara en pseudovetenskaplig tolkning av skeppssättningen i Södra Ugglarp. Till på allt ligger den också på privat mark omgiven av gårdens ekonomibyggnader och parkeringsfickan är blockerad av stenblock. Inte mycket talar för Skånes näst största och mest bortglömda skeppssättning.

De 39 stenarna restes någon gång under yngre järnåldern och ligger orienterad i öster-väster. Giättagraven som den också kallas restaurerades någon gång vid mitten av 1800-talet och ytterligare några fallna stenar restes 1952. Till och med Linné var förbi 1749 och tillät sig bli lite imponerad.

Även om skeppssättningen i Södra Ugglarp ser få turister så är det ett mäktigt fornminne väl värt ett besök. Den ligger bekvämt utmed vägen och även om parkeringsfickan är avstängd är det lätt att hitta alternativa platser som passar för ett kort besök.


Skeppssättningen i Södra Ugglarp

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps