Skomakarens Päronträd

EN UDDA UTFLYKT


Skomakarens päronträd i Falsterbo hör till kategorin ”mycket diffusa sevärdheter”. Bortsett från en liten decimeterstor skylt med texten naturminne så är det inte mycket som tyder på att man står inför en mycket speciell plats. Vid den öppna parkeringsytan går ett slitet rektangulärt staket runt vad som ser ut som en samling risiga päronträd som sett bättre dagar.

Av de över 1500 gällande beslut om naturminnen i Sverige så är det få som är så märkliga som det förvildade päronträdet i Falsterbo. Det fridlystes av Länsstyrelsen på uppmaning av Skånes naturskyddsförening redan 1946 och har sedan dess kunnat breda ut sig bäst det velat. Trädet med dess många rotskott är också ett registrerat fornminne.

Visst är det ett vackert gammalt vildvuxet päronträd som står i stark kontrast till de annars välordnade villaträdgårdarna, men det är också en plats för märkliga lokala sägner. I hemliga tunnlar under päronträdet sägs det att det bor ett troll, tillika duktig skomakare. Så länge man känner till den rätta besvärjelsen så kan man ställa sina trasiga skor vid trädet vid midnatt, för att sedan hämta dem nysulade nästa morgon.

Själva skomakartrollet har få sett men ibland har päronträdet varit fullt av hängande tvätt. Andra gånger har man sett små varelser leka runt trädet och kom man då för nära så försvann hela synen. Många gånger har man också hört vardagligt slammer så som tallrikar och röster från trädet. Att någon faktiskt bor där verkar alltså enligt sägnerna ställt bortom allt rimligt tvivel.

En annan historia berättar om mer ondsinta troll under päronträdet. Den handlar om en hustru som hette Sara som fött ett barn. När hennes man red förbi trädet en morgon hörde han hur det höggs och arbetades i trä samtidigt som röster mässade ”Sådana armar har Sara… sådana ben har Sara… sådana bröst har Sara…”. Mannen vände och red genast hem igen och kunde precis stoppa trollen som var i färd med att dra iväg hans fru. I hennes säng låg trästocken som de arbetat på – och den såg precis ut som Sara.

Hur det kan komma sig att sådana historier kunnat samlas runt ett till synes ganska vanligt päronträd är ett mysterium. Det enda som är säkert är att traktens invånare sett trädet som något speciellt under väldigt lång tid. Vid ett besök till päronträdet är det alltså bäst att ta det säkra före det osäkra och uppträda så artigt man bara kan.

Parkering finns i anslutning till skomakarens päronträd. Informationsskylt saknas.


Skomakarens Päronträd i Falsterbo

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Fornsök
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.3969, 12.8553
  • Adress: Päronträdsvägen 24, 239 42 Falsterbo
Öppna i Google Maps