Söderto Fästning

EN UDDA UTFLYKT


Långt ute på ett gärde i Söderto mellan Hörby och Löberöd ligger ett märkligt hus. En liten stig från grusvägen leder ut till den ensamma byggnaden och några träd, i övrigt är allt runtomkring uppodlat. Här föddes Karl-Göran Persson 1894 och från början var det ett prydligt litet hus med trädgård, men så i början av 1930-talet hände något.

Karl-Göran började riva ut inredningen, sätta upp förstärkta pelare och släpa dit oräkneliga säckar cement och diverse skrot. Projektet Söderto Fästning hade inletts och fram till sin död 1975 byggdes det oavbrutet där ute på gärdet. Målet var att skydda sig själv, sin familj och grannar och till och med kungen från det oundvikliga anfall av Ryssland som kunde ske vilken dag som helst. Åt kungen fanns det ett värdeskåp avsett för juveler och ett kaklat badkar, för komfortens skull.

Det var ett märkligt bygge av en märklig man, som armering använde han sig av det skrot han kom över och gjöt in allt från cykelskärmar och däck till hinkar och rostiga burkar i väggarna. Den östra väggen förstärktes extra noga för det var naturligtvis från öster anfallet skulle komma. Han bar alltid med sig häftet ”Om kriget kommer” och nog skulle Karl-Göran vara redo. Men kriget kom aldrig och åren gick.

Efter hans död blossade en konflikt upp mellan arvingarna och Hörby kommun kring vem som bar ansvaret för att riva fästningen. Till slut trädde länsstyrelsen in och befriade familjen från en dyr rivning och även om boningshuset plockades ner så står fästningen kvar än idag.

Så parkera bilen vid närmsta parkeringsficka och promenera ut till Sveriges enda privata fästning. Väl framme kan man begrunda den rädsla som präglade mångas vardag under beredskapsåren och hoppas att en sådan tid aldrig kommer åter.


Söderto Fästning

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps