Speceri- och Bosättningsaffärsmuseum

EN UDDA UTFLYKT


Spiken i kistan är en byggnadsvårdsbutik så som Roald Dahl hade föreställt sig den och ägaren beskriver den nog bäst själv:
”Kanske vill Ni köpa ett gammalt sågverk, en parkeringsautomat, en hästdragen likvagn, eller varför inte en bankomat?”.

Det är egentligen inte udda utflykters uppdrag att skriva om faktiska butiker, men vi gör ett undantag för Skånes i särklass märkligaste. Bland allt bråte och alla små skatter så finns det nämligen ett Speceri- och Bosättningsaffärsmuseum.

Vart butiken upphör och museet börjar är inte helt klart, bäst är att gå efter ”rör ej-skyltarna”. Här kan man se förlagan till alla de trendiga byggnadsvårdsbutiker som idag är så populära, utan att kunna köpa ett enda gångjärn. Sedan vårt besök har även Måleriyrkets museum öppnat i lokalerna, så det finns anledning att åter styra mot Lövestad i framtiden.

Faktiskt så är hela Lövestad en udda utflykt väl värd ett besök. Förutom Spiken i kistan finns här en skulpturpark med abstrakta stenskulpturer av den lokala konstnären Evert Fornäs, det makalöst udda besöksmålet Hallsbergs stenar av Nils Nilsson (mer sten alltså), en underbart oförklarlig skylt som tackar besökare till byn, Sveriges billigaste hörapparatsbatterier och säkert mycket mer som vi missat.

Så gör dig själv en stor tjänst, besök det gamla stationssamhället Lövestad, spela jukebox på bykrogen Karlssons Hörna, titta in på Bosättningsmuseet och glöm inte bort Everts skulpturer. Vi lovar att det är värt en omväg.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps