Sveriges Lägsta Punkt

EN UDDA UTFLYKT


Av Sveriges ytterpunkter är det Kebenekaises topp och Treriksröset som är de två mest omtalade. Mer blygsam och en smula krångligare är Sveriges lägsta punkt. För det första beror det på hur man väljer att definiera punkten, får den vara grävd men finnas under bar himmel är det Limhamns kalkbrott i Malmö med 59 meter under havsnivån. Får punkten även ligga under jord så vinner en gruvtunnel i Renströmsgruvan i Skelleftefältet som befinner sig 1130 meter under havsytan.

Måste punkten vara naturlig och ligga under bar himmel, ja då får man bege sig till Kristianstad i Skåne till en liten dunge utmed E22:an strax utanför centrum. Där ligger den före detta Nosabyviken som hörde till Hammarsjön innan viken torrlades på 1860-talet. På plats 2,32 meter under havsnivån finns där bänk, monument och motorvägens ständiga bakgrundsbrus. Det går även att fotografera sig själv som en kung med snorkel vilket får ses som ett plus.

Till saken hör att det även i Sölvesborg finns en liknande torrlagd sjö. Redan 1991 försökte Sölvesborgarna knipa förstaplatsen och våren 2021 var det dags igen. Lantmäteriet var ointresserade av tävlingen och likaså Kristianstad, stadens kommunalråd lät sig citeras i Kristianstadsbladet med uttalandet ”– Jag förstår verkligen inte att det skulle vara något att vara stolt över, att den lägsta punkten ligger i Kristianstad. Jag önskar vi inte hade den jäkla lägsta punkten[…]”.

Till slut visade det sig att Sölvesborg återigen fick nöja sig med Sveriges näst lägsta naturliga punkt på 2,05 meter under havsnivån, så vill man besöka den lägsta punkten är det fortfarande Kristianstad som gäller. Sväng av motorvägen vid Circle K-macken och kör till den lilla parkeringen på Ringvägen, därifrån är det en kort promenad fram till monumentet.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps