Tågarpsdösen
EN UDDA UTFLYKT
Tågarpsdösen utanför Östra Tommarp är en av alla megalitgravar som återfinns på Österlens slätt. Där har den bördiga jorden brukats sedan stenåldern och med säkerhet har det funnits många fler stenkammargravar än de som finns bevarade idag. Tågarpsdösen är trots sitt namn en gånggrift och användes under flera hundra år innan gravformen övergavs strax före bronsåldern.
Som så många andra av Skånes megalitgravar ligger även Tågarpsdösen ute på ett gärde vilket gör den svårbesökt under stora delar av året. Efter att den grävdes ut av professor Märta Strömberg 1970 återställdes även jordhögen som täcker största delen av gånggriften. På arkivbilder från utgrävningen kan man se att det då var en imponerande grav som mäter 15 meter i diameter och har en höjd på 1,5 meter. På toppen av det södra takblocket finns även 22 skålgropar som gissningsvis är från bronsåldern.
Även om Tågarpsdösen ligger vid landsvägen och är ett bekvämt stopp på en megalitrunda kring Österlen så finns det betydligt vackrare exemplar, som även går att komma nära. Vårt förslag är alltid Havängsdösen som tack vare sitt läge vid havet är en av regionens mest imponerande.
BESÖKSINFORMATION
- Öppet: Alltid öppet
- Pris: Gratis
- Hemsida: Fornsök
- Tel: Nej
- Koordinater: 55.536812, 14.224972
- Adress: Tågarpsdösen, 272 93 Simrishamn