Trelleborgs Fransiscanerkloster

EN UDDA UTFLYKT


Under 1200-talet etablerade Franciskus från Assisi Franciskanorden i Italien. Munkarna var kända för sin betoning på fattigdom, ödmjukhet och vård av fattiga och sjuka. De kom till Sverige på 1220-talet och öppnade flera kloster som var aktiva fram till reformationen.

Det mest framträdande klostret var Gråbrödraklostret i Stockholm som grundades 1270 och var i drift ända fram till reformationen 1527. Den gamla klosterkyrkan, Riddarholmskyrkan räknas idag som Stockholms äldsta byggnad. Ett annat betydande franciskankloster grundades i Ystad 1267 och räknas idag som ett av landets bäst bevarade.

Klostret i Trelleborg har däremot gått ett helt annat öde till mötes och består idag av en samling otydliga murrester i en anlagd trädgård.

Trelleborgs fransiscanerkloster gick däremot ett helt annat öde till mötes och består idag av en liten ruinpark med låga murrester, strax söder om Sankt Nicolai kyrka i centrala Trelleborg. Det finns ytterst lite information om klostret förutom att även det lades ner i samband med reformationen.

Trelleborgs kristna råd har monterat ett järnkors i ruinen för att påminna om att det en gång var helig mark. Kommunen har i sin tur byggt upp en klosterträdgård med humlegård, lustgård och kryddträdgård runt ruinen.

Om någon läsare vet mer om Trelleborgs fransiscanerkloster, och hur det kom sig att det raserades, får gärna höra av sig här.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Fornsök
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.3744, 13.15022
  • Adress: Algatan 69, 231 42 Trelleborg
Öppna i Google Maps