Utsiktsplats Öresundsbron

EN UDDA UTFLYKT


En utsiktsplats är ofta ett trevligt ställe för att orientera sig i landskapet – eller bara för att njuta av utsikten. Ibland är däremot utsikten ganska märklig och så är fallet med utsiktsplatsen för Öresundsbron.

Under tiden Öresundsbron byggdes så uppförde broägarna Svedabs en stor byggnad vid brofästet som de kallade för Utsikten som stod klar 1998. Tanken var att den nyfikna allmänheten därifrån kunde följa det monumentala brobygget, samtidigt som lokalerna inhyste den anknutna Öresundsbroutställningen.

Utsikten är en imponerande byggnad som ritades av Greger Dahlström och Stanislaw Welin vid arkitektbyrån FFNS. 1998 fick den till och med Malmö stads stadsbyggnadspris. Men när bron var färdig stängdes utställningen 2001 och Malmö stad tog över lokalerna. Problemet med Utsikten är att den ligger ganska avsides, samtidigt som själva utsikten ut över Öresundsbron på sin är höjd intressant för en liten stund.

Idag drivs lokalerna under namnet Luftslottet och byggnaden hyrs ut till olika evenemang. Takterrassen för att beundra den stora bron är däremot öppen för allmänheten, tillsammans med en övergiven kajplats och en stor parkering.

Utsiktspunkten för Öresundsbron får räknas in i kategorin osevärdheter. I slutet av dagen är det trots allt bara ett halvt övergivet område i stadens utkant, fast med en stor bro i blickfånget. Parkering finns det däremot gott om.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.57007, 12.89795
  • Adress: Utsiktsvägen 10, 216 30 Limhamn
Öppna i Google Maps