Vårhallen i Tobisvik

EN UDDA UTFLYKT


Skånes östkust bjuder på flera annorlunda geologiska upplevelser som är värda ett besök. En av dem är Vårhallen i Tobisvik, strax utanför Simrishamn, där märkligt formade sandstensklippor sträcker ut sig i Östersjöns vatten.

Klipporna vid Vårhallen skapades under kambriska perioden för mellan 541 miljoner och 485 miljoner år sedan då området fortfarande var en havsbotten. Med tiden har sanden pressats ihop till horisontella lager av sandsten, och när havet dragit sig tillbaka har de sköljts rena för att uppvisa dagens dramatiska formationer. Klipporna är fulla av fossiler och böljeslagsmärken från det sedan länge förgångna vilket gör det till en utmärkt sevärdhet för den som är nyfiken på geologi.

Ett besök till Vårhallen görs med fördel under så ruskiga väderförhållanden som möjligt, då de kantiga klipporna är som mest dramatiska. Men även en solig sommardag kan de fungera som en tillflyktsort bort från de mer populära sandstränderna ett stenkast längre bort.

Parkering och informationstavlor finns i anslutning till klipporna. Strax norröver finner man även vulkanformationen Prästens Badkar som också innebär en intressant geologisk exkursion.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps