Vulkanen Rallate

EN UDDA UTFLYKT


Det finns mycket att oroa sig över när det kommer till möjliga naturkatastrofer i framtidens Sverige, men vulkanutbrott är inte en av dem. Under kritaperioden, för ungefär 110 miljoner år sedan, fanns det däremot aktiva vulkaner i det som idag är Skåne – ungefär 150 stycken. En av dessa vulkaner, som spydde ur sig magma, aska och gas, kallas idag för Vulkanen Rallate och ligger gömd i utkanten av Söderåsens nationalpark.

Idag kan man se vulkanens utloppskanal där den basaltiska magman rörde sig uppåt. När magman kyldes av, stelnade den och formade pelare av basalt, en hård och motståndskraftig bergart som har motstått vittring genom åren. När basaltmagma stelnar, minskar bergartens volym och den spricker upp i ett regelbundet mönster riktat mot den kallaste ytan. Där berget är blottat syns nu ett hundratal fem- och sexkantiga basaltpelare som är cirka 2-3 decimeter i diameter och 1 meter långa. Pelarna ligger i en sänka, lutade diagonalt och kontrasterar starkt mot den omgivande skogen. Rallate är en märklig och oväntad plats i Söderåsens nationalpark, väl värd ett kort besök.

Det är inte helt lätt att hitta till Rallate, men om man åker till de angivna koordinaterna finns det en parkeringsficka i södergående riktning. Från denna parkeringsficka är det en kort, men stiglös promenad genom skogen innan man finner basaltpelarna. Väl på plats finns en skylt som pekar ner i gropen där man bäst kan beskåda dem.


Vulkanen Rallate i Klippan

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 56.027701, 13.265456
  • Adress: Söderåsens Nationalpark, 264 53 Ljungbyhed
Öppna i Google Maps