Amalia Eriksson

EN UDDA UTFLYKT


Det lilla samhället Gränna mellan Jönköping och Ödeshög är en av regionens allra största semesterdestinationer. Fram till 1970-talet gick riksväg 1 eller Riksettan rakt genom samhället, vilket säkert bidragit till ortens omåttliga popularitet. Numera heter den Brahegatan men kantas fortfarande av samma trävillor med pittoreska trädgårdar som förr.

Här finns också, till alla barns förtjusning, de märkliga polkagrisstängerna som är ortens signum. Det finns flera möjligheter att se dem tillverkas för hand, på ungefär samma sätt som de alltid gjorts, och varje år anordnas världsmästerskapet i polkagristillverkning den 25:e juli.

Den första i Sverige att baka polkagrisar var Amalia Eriksson, en föräldralös piga från Jönköping som flyttat med sin husbonde till Gränna. Där gifte hon sig 1857 med skräddaren Anders Eriksson och året därpå föddes deras dotter Ida. Anders avled i dysenteri bara en vecka efter födseln och Amalia fann sig plötsligt ensam med en dotter att försörja.

I och med den nya näringsfriheten hade det blivit enklare att starta företag, men kvinnor var fortfarande utestängda från många typer av näringsverksamhet. I särskilda fall kunde man däremot ansöka om att få bedriva näring av social hänsyn, så 1859 ansökte Amalia till magistraten om att få bedriva sockerbageri med karamelltillverkning.

Till helger och högtider bakade hon ett hårt pepparmintgodis som hon kallade för polkagris. Namnet kommer av dansen polka som var populär vid tiden, och gris som var ett allmänt begrepp för sötsak.

Polkagrisen blev snabbt populär och flera bagerier tog upp tillverkningen. Amalia själv blev förmögen och en av Grännas största personligheter. När hon gick ur tiden 1923 fortsatte verksamheten i dottern Idas regi fram till 1945 och idag är polkagrisen en av Sveriges mest kända souvenirer.

Vid Amalia Erikssons plats i Södra parken på Brahegatan står sedan 1997 en bronsskulptur till hennes ära, skapad av skulptören Lena Lervik. Parkeringsmöjligheter finns utmed gatan men det kan vara svårt att hitta plats under sommarmånaderna så man bör vara förberedd på en kortare promenad.


Amalia Eriksson - Skulptur i Gränna

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.018583, 14.462690
  • Adress: Brahegatan, 563 32 Gränna
Öppna i Google Maps