Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

EN UDDA UTFLYKT


Ingen lista över udda utflykter i Sverige känns komplett utan att nämna bilkyrkogården Kyrkö Mosse, en av Sveriges i särklass mest besökta alternativa sevärdheter. Till skillnad från den större, men mer otillgängliga, Ivanssons bilkyrkogård så ligger Kyrkö Mosse i hjärtat av Småland, och ser därför så mycket besökare att kommunen fått anlägga en extra parkeringsplats.

Historien om bilkyrkogården börjar med Åke Danielsson, född 1914, som köpte en bit skogstäckt torvmosse 1935 där han började utvinna torv för bränsle och gödsel. När bilägandet ökade efter andra världskriget började gamla bilar överges i skogarna runt Ryd, och Åke samlade ihop dem. Trots att han inte hade någon formell utbildning inom motorer eller bilreparationer (han hade inte ens körkort), lärde han sig allt han kunde från de gamla bilarna. Detta ledde till att han så småningom kunde starta en sidoverksamhet med reservdelar, vilken snart överträffade torvhanteringen. Hans samling fortsatte att växa tills han köpte sin sista skrotbil 1974.

Åkes bilkyrkogård väckte med tiden uppmärksamhet från turister, lokalbor och nyfikna. Trots Åkes försiktighet med att hantera potentiell förorening genom att alltid ta bort bensin, olja och batterier, var inte kommunen lika entusiastisk. 1998 bestämde kommunen att bilarna skulle skickas till en återvinningsanläggning, vilket hotade platsens framtid. Dåligt väder fördröjde dock planen, vilket gav Åkes anhängare tid att lobba för bevarandet. Journalister, fotografer och till och med direktören för Smålands museum i Växjö mobiliserades till stöd, vilket ledde till att skroten till slut kunde räddas innan Åke gick bort år 2000.

Idag kan man se Bilkyrkogården Kyrkö Mosse som ett friluftsmuseum över bilismens historia, som en symbol för naturens kraft att övervinna människan, eller som ett fult skrotupplag som sakta sjunker ner i mosssen. I vilket fall locka bilkyrkogården besökare från när och fjärran som kommer för att uppleva den märkliga atmosfären med de gamla skrotbilarna ute på mossen.

Bilkyrkogården besöks på egen risk och oömma kläder och sunt förnuft är att rekommendera. Parkering finns i anslutning till skroten och på plats finns informationsskyltar som berättar mer om Åke och hans skrotupplag.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 56.46618, 14.65515
  • Adress: Värendsgatan, 362 96 Ryd
Öppna i Google Maps