Brahälla Slottsruin

EN UDDA UTFLYKT


Om Skåne är slottens landskap så är Småland slottsruinernas, och Per Brahe den yngre är upphovsman till tre av dem. Visingsborg och Brahehus är kända för de flesta ruinromantiker men det tredje, Brahälla jaktslott, är mer desto mer obskyrt.

Per Brahes dröm var ett grevskap inspirerat av Europas furstendömen och då behövdes givetvis ett jaktslott. Brahe införskaffade 1659 Näs säteri vid sjön Noen och 1680 började han bygga Brahälla på en hög klippa över sjön. Det skulle komma att bli hans sista byggprojekt i sitt grevskap och redan på hösten samma år avled Brahe.

Att kalla det för ett jaktslott är lite av en överdrift, Brahälla uppfördes i ett våningsplan med förstuga, en stor sal och tre mindre kammare samt källare. På taket fanns, liksom på Brahehus, en altan för gästerna. Efter att grevskapet dragits in till kronan under reduktionen började Brahälla att förfalla och under 1800-talet rasade till slut murarna.

I modern tid har ruinen restaurerats flera gånger, första gången 1930-1932 och som senast 2010. För att kunna konservera den har man lagat de metertjocka murarna med cement och anlagt grästorvor som skydd på toppen. Det ger visserligen ett lite tillrättalagt intryck men det kompenseras väl av det dramatiska och ensliga läget över sjön.

Att ta sig till Brahälla innebär en vandring på en dåligt underhållen skogsstig 2,2 kilometer enkel väg. Parkering med stigstart finns utanför södra grinden till Näs säteri.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.992750, 14.725695
  • Adress: Näs Säteri, Adelöv, 573 98 Tranås
Öppna i Google Maps