Brahehus

EN UDDA UTFLYKT


Brahehus strax norr om Gränna är en av landets mest välbesökta fornlämningar och kanske den enda med egen bensinstation och restaurang, men så ligger ruinen också utmed en av landets mest trafikerade motorvägar.

Inspirerad av resor i Tyskland och Italien ville Pehr Brahe den yngre upprätta ett eget furstligt landskap i sitt grevskap Visingsborg. Tre slott skulle forma en triangel, Visingsborg, Västanå och så Brahehus. I mitten av triangeln upprättade han staden Brahe-Grenna och längre österut jaktslottet Brahälla vid sjön Noen.

Brahehus byggdes med en arkitektur inspirerad av italiensk renässans och stod färdigt 1651. Slottet kom aldrig att användas som bostad och fungerade istället som lustslott för Brahes gäster. Efter hans död 1680 drogs grevskapet in till kronan under Karl XI:s reduktion och 1708 brann det ner till grunden. Slottsruinen restaurerades första gången på 1910-talet och som senast 2012 och är egentligen ett ganska enkelt besöksmål.

Vad som gör en av Sveriges mest besökta sevärdheter till en udda utflykt är inte ruinen i sig utan hur man tar sig till den. Innan E4:an fanns med sin bekväma rastplats fick man promenera upp till slottsruinen från Riksväg 1. Det var långt ifrån en enkel vandring, vid de brantaste partierna hade man fått anlägga trappor med räcken för att underlätta bestigningen och här och var fanns bänkar för en stunds vila. Numera har stigen fallit i glömska och skyltarna vid vägen är nedplockade, men vet man vart man ska leta finns både parkering och stigstart markerade i Uppgränna.

Att vandra upp till Brahehus som på gamla dagar kan vara krävande, bra skor och gott om tid är att rekommendera.

Parkering och stigstart: 58.050603, 14.497154


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps