James Bond 007 Museum

EN UDDA UTFLYKT


James Bond bor i Nybro, Småland. Eller i alla fall så gör Gunnar Bond det, och det får vara nära nog för i Nybro driver han ett museum dedikerat åt sin namne Bond.

James Bond 007 Museum är världens första permanenta museum som enbart behandlar den fiktive brittiske spionen. Gunnar Bond Schäfer som föreståndarens fulla namn lyder började samla på objekt relaterade till karaktären redan på 1980-talet. Själva museet öppnade han 2002 och har blivit till något av Nybros stora sevärdheter.

Schäfers pappa försvann ur hans liv som liten och i intervjuer har han berättat att James Bond då fick hoppa in som en fadersgestalt. Pappan försvann under andra världskriget och den unga Schäfer fantiserade då om att pappan kanske levde ett liv som spion, just som James Bond. Schäfer har till och med skrivit en bok, ”James Bond – En fadersgestalt”, som utvecklar hans dragning till den fiktiva karaktären och varför det utvecklades till en livslångt intresse.

På museet visar han idag upp en oerhört imponerande samling av objekt kopplade till James Bond, från mindre prylar till hela flygplan och motorcyklar. Uppenbart så passar museet bäst den som redan är intresserad av James Bond och primärt då de olika filmerna i evighetsserien, men även andra kan underhållas om inte annat av Gunnars obotliga entusiasm.

James Bond 007 Museum håller sig med öppettider och inträde. Se hemsidan för ytterligare besöksinformation.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps