Kvilleken

EN UDDA UTFLYKT


Få träd i Sverige ger ett så olycksbådande intryck som Kvilleken vid Norra Kvill i Vimmerby. Kvilleken, eller Rumskullaeken som den också kallas, är utan tvekan Sveriges grövsta ek med en omkrets av cirka 13 meter och en volym av cirka 60 kubikmeter. Den är sannolikt också landets äldsta och antagligen den enda som är över 1000 år gammal.

Kvilleken är bara 14 meter högt och ser ut som om det tyngs ner av allt för många minnen. Om träd kunde tala hade Kvilleken kanske satt skräck i lyssnaren med allt vad den fått se genom århundradena. Det finns belägg för att eken vördats som helig, men även att den ihåliga stammen använts som magasin av lokala bönder. Idag förfasar och förundrar det uråldriga trädet istället en strid ström av besökare till naturreservatet där den växer.

Den gamla eken mår däremot som sig bör med en så imponerande ålder. Redan på 1950-talet spändes ett stålband runt trädet för att stödja upp det, och lite högre upp håller en kätting ihop stammen. Efter flera år av dålig hälsa lever nu bara en enda gren nedtill på trädet, men än har alltså Kvilleken inte gett upp helt.

Kvilleken är förklarad som Naturminne sedan 1928 och står i ett naturreservat. Det är absolut förbjudet att klättra på trädet eller försöka krypa genom den ihåliga stammen. Parkering finns en liten promenad bort och på plats finns en informationsskylt som berättar mer om det märkliga trädet.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps