Näs Slottsruin

EN UDDA UTFLYKT


Visingsö kan stoltsera med Sveriges äldsta borg, Näs slottsruin på öns södra spets. Anläggningen uppfördes på 1100-talet, troligtvis av kung Sverker den äldre och hans son Karl Sverkersson som ett kungaresidens. Borgen markerar en tydlig övergång till större och bekvämare slottsbyggnader och är den första i sitt slag. Näs hade sin storhetstid under 1200-talet då slottet var centrum för kungamakten.

Som Sveriges första riksborg användes den också som riksbank där kungarna samlade och försvarade sina förmögenheter. Efter att borgen satts i pant till danskarna av kung Birger Magnusson 1318 brändes den ner efter stridigheter och byggdes aldrig upp igen.

Jämfört med Visingsborg längre norrut på ön är Näs slottsruin, bortsett från läget, inte vidare imponerande. Det som idag återstår av slottet är ett rund och ett kvadratiskt torn med en sammanbindande mur. Ruinen är hårt restaurerad och förstärkt mot vattnet men det gör också att det, till skillnad från Visingsborg, går att besöka ruinen fullt ut inklusive ett öppnat rum i det östra tornet.

Parkering finns i nära anslutning och SFV har satt upp tydliga informationstavlor.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps