Psykiatrihistoriskt Museum

EN UDDA UTFLYKT


Som resenär genom landet är det få platser man helst slipper att någonsin behöva stifta bekantskap med, men den akutpsykiatriska mottagningen i Växjö är definitivt en av dem. Två byggnader ner från den ödesdigra mottagningen finner man däremot ett av Växsjös, för allmänheten, mest obskyra museer.

Psykiatrihistoriskt museum är passande nog inrymt i en byggnad som som går under namnet ”Det stora dårhuset”. Här visas en rad utställningar om mentalvårdens historia, från medeltiden till idag. Märkligt nog har man även fått till en tandvårdsutställning i samma lokaler – kopplingen är inte helt klar.

Museet invigdes 1985 och har hunnit samla på sig omkring 4000 föremål kopplade till svensk mentalvård genom tiderna. Här visas vårdredskap, kläder och teknisk utrustning. Men mest känt är museet för sin stora samling av patientkonst och den som är intresserad av de mörkare delarna av folkkonsten gör gott i att botanisera en stund i samlingen.

Psykiatrihistoriskt museum är inte helt enkelt att besöka, de håller bara öppet på onsdagar mellan 09.00 och 16.00, med lunch mellan 12.00 till 13.00. Önskar man besöka museet med en guide krävs förbokning, annars är det bara till att dyka upp under ovan öppettider.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps