Sommens Mössfabrik

EN UDDA UTFLYKT


En gång i tiden var Sommens Mössfabrik en viktig arbetsgivare och leverantör av allt från damhattar till uniformsmössor. Fabriken startade på 1920-talet och sysselsatte framförallt kvinnor. Sömmerskorna satt på fabrikens övre våning och utförde var sitt specifikt moment på mössan eller hatten. Där fanns också pressen, rummet där mössorna pressades innan de gick vidare till avsyningen och en sista kvalitetskontroll.

I bottenplanet låg avdelningen för tillskärning där man klippte till de olika tygbitarna. Här fanns också det stora tyglagret tillsammans med färdiglager och kontor.

Varje eftermiddag körde fabrikens skåpbil, fullastad med mössor och hattar, till Sommens järnvägsstation för vidare transport ut i landet. Produktionen på mössfabriken var betydelsefull och flera exemplar förvaras idag i olika arkiv. En skärmmössa i blått ylletyg och fodrad med mörkblått siden, tillhörande SAS flygvärdinneuniformer från 1957, finns idag i Nordiska Museets samlingar. Regionsmuseet Skåne förvarar i sin tur en klassisk Emilmössa i gul bomullsväv ritad av Titti Wrange.

Någon gång på 1970-talet tystnade symaskinerna på Sommens Mössfabrik och arbetarbostäderna på fabrikens översta plan tömdes tillsammans med inventarierna. Åren gick och fabriken såg nya ägare och verksamheter komma och gå, medan förfallet blev allt värre. När kommunen köpte fastigheten i december 2020 var planen att omvandla den till bostäder, men efter en miljörapport kan det visa sig bli svårt på grund av föroreningar i och runt fabriken.

Än är mössfabrikens öde ovisst, men förhoppningsvis kan kommunen ta tillvara på fastigheten innan det är alldeles för sent. Fabriken är inte öppen för besök.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Permanent stängt
  • Pris: -
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.140814, 14.963623
  • Adress: Mossebogatan 17, 573 61 Sommen
Öppna i Google Maps