Alfred Nobels Grav

EN UDDA UTFLYKT


Alfred Nobel var en svensk uppfinnare, vetenskapsman och entreprenör som levde mellan 1833 och 1896. Han är mest känd för att ha uppfunnit dynamiten, men hans arv sträcker sig långt bortom det.

Nobel föddes i Stockholm och växte upp i en familj av ingenjörer. Han fick en mycket tidig utbildning i kemi och teknik och blev snart en expert inom dessa områden. Under sitt liv skulle Nobel skapa mer än 350 patent, inklusive förbättringar av sprängämnen och vapen.

Men Nobel var också en passionerad fredsförespråkare. Han var övertygad om att teknik och vetenskap skulle kunna användas för att skapa en bättre värld, och arbetade hårt för att uppmuntra internationell förståelse och samarbete. Han grundade flera institut och organisationer för att stödja denna strävan, inklusive Nobels fredspris.

Efter Nobels död 1896 blev det känt att han hade skrivit ett testamente som instruerade att hans förmögenhet skulle användas för att skapa priser för personer som gjort betydande bidrag till mänskligheten inom fyra områden: fysik, kemi, medicin och litteratur. Nobels fredspris skulle också instiftas.

Nobelpriset har sedan dess blivit en av de mest prestigefyllda utmärkelserna inom akademisk forskning och litteratur, och är en symbol för den kreativitet och det engagemang som Nobel själv stod för.

Alfred Nobels grav ligger på Norra Kyrkogården och kan ses som ett komplement till det långt mer intressanta besöksmålet ”Nobels Spränggropar”.


Alfred Nobels Grav

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.35608, 18.03255
  • Adress: Alfred Nobels Allé, 169 70 Solna
Öppna i Google Maps