Alfred Nobels Spränggropar

EN UDDA UTFLYKT


Vinterviken i Stockholm är ett pittoreskt område med promenadstigar, koloniträdgård och givetvis Alfred Nobels gamla dynamitfabrik som idag är en populär restaurang. Det är en grön liten oas i staden och omåttligt populär, men Vinterviken döljer också en av Stockholms mest obskyra och styvmoderligt behandlade sevärdheter.

Alfred Nobel köpte Vintervikens gård 1865 för att använda platsen till att tillverka nitroglycerin under Nitroglycerin AB. Under det första året producerade fabriken 16 ton nitroglycerin och året därefter uppfanns en fast form av sprängämnet – dynamiten. Givetvis var det inget riskfritt projekt att handskas med så pass mycket sprängmedel, den första större olyckan inträffade redan 1868 och efter ytterligare en 1874 fick fabriken byggas upp på nytt.

För att minimera olycksrisken flyttades produktionen av nitroglycerin till den södra udden en bit bort från fabriken. Där fick varje moment sin egna separerade byggnad, delvis insprängda i berget, som omgärdades av skyddsvallar. Tunnlar, grottor och bunkrar finns fortfarande kvar och kallas tillsammans för Nobels Spränggropar. De är skyddade som fornlämning sedan 1995 men är tyvärr hårt vandaliserade och mer eller mindre lämnade åt sitt öde.

Nobels spränggropar må vara en obskyr sevärdhet långt ifrån de traditionella besöksmålen i Stockholms stad men de utgör en viktig del i historien om Sveriges kanske största uppfinnare genom tiderna. Om fler får upp ögonen för det märkliga området kanske det också i förlängningen leder till att det får se ett ökat underhåll, så missa inte Nobels spränggropar vid nästa besök i huvudstaden.

Alfred Nobel ligger begravd på Norra begravningsplatsen på andra sidan staden, om det kan man läsa mer om här.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps