Descartes Sista Hem

EN UDDA UTFLYKT


Bredvid en anspråkslös port på Kornhamnstorg i Gamla stan sitter en väderbiten plakett. Går man närmare kan man läsa att just här bodde den berömda franska filosofen René Descartes från oktober 1649 till februari 1650. Han hade flyttat till Stockholm på inbjudan av drottning Kristina som rådgivare och lärare och ska enligt plaketten då ha bott här i huset på Kornhamnstorg 51.

Descartes vantrivdes i Sverige och klagade på drottningens tidiga vanor och det kalla klimatet. Redan efter några månader drog han på sig en lunginflammation och dog sedan i februari 1650 i sviterna av en åderlåtning. Han begravdes först på det som idag är Adolf Fredriks kyrkogård, där det numera finns ett monument inne i kyrkan, men flyttades 1666 till Frankrike där han idag ligger begravd i Saint-Germain-des-Prés.

Men bodde verkligen Descartes på Kornhamnstorg 51 där plaketten sitter? Man vet inte med säkerhet, men förmodligen bodde och dog Descartes i von der Lindeska huset på Västerlånggatan 68. Bakgården bestod av stall och ekonomibyggnader och bebyggdes inte förrän 1682, 32 år efter Descartes död. Men eftersom flyglarna sitter ihop kan man kanske ändå hävda att detta var Descartes sista hem.

En obskyr historia om en obskyr liten plakett. Går man förbi kan man gott stanna till en minut och begrunda filosofens paradtes ”Jag tänker, alltså finns jag”. Den som är fortsatt nyfiken kan fortsätta upp till Adolf Fredriks kyrka och Descartes första grav.


Descartes Sista Hem

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.3229, 18.0714
  • Adress: Kornhamnstorg 51, 111 27 Stockholm
Öppna i Google Maps