Hanrejen på Skeppsbron 44

EN UDDA UTFLYKT


Inte för att Stockholm lider någon brist på märkliga sevärdheter men det är fortfarande svårt att slå fasaddekorationen på Skeppsbron 44 i Gamla Stan. Den är lätt att missa, även för den som passerar dagligen, men har man väl sett den så finns minnet kvar för alltid.

För det är inte varje dag man tittar upp på en husfasad och ser ett förvridet hornprytt mansansikte med en vagina under hakan. Inte i Stockholm i alla fall, och säkert inte i någon annan stad heller. Figuren kallas kort och gott för Hanrejen på Skeppsgatan.

Det finns mycket att fundera över kring den unika fasaddekorationen men låt oss börja med vad en hanrej är för något. För ingen idag kan klandras över att inte känna till ett gammalt låneord från medeltida lågtyska som fallit ur dagens vokabulär.

Ordet kommer från benämningen för en kastrerad tupp som ofta fick sina sporrar avskurna och placerade i kammen, där de växte till något som påminde om horn. Under 1600-talet och framåt kom ordet att användas nedsättande för att beskriva en bedragen äkta man – som liksom den kastrerade tuppen ansågs ha förlorat sin aggression och virilitet när hans äkta hälft valt en annan famn. Konceptet avspeglar den tidens fördomar kring könsroller, där mannens överlägsenhet över kvinnan var självklar.

Men varför är då en husfasad i gamla stan dekorerad med en gråtande hanrej och en vagina? Det är det idag ingen som riktigt vet, men enligt den muntliga folktraditionen i Gamla Stan så skapades den märkliga utsmyckningen av arkitekt Fredrik Dahlberg på order av direktör Carl Smitt när huset byggdes 1909-1910.

Carl som var son till en grosshandlare och hade rykte om sig att mest spendera pappas pengar och jaga kvinnor såg sig själv en dag bedragen av sin fru. För att markera sveket lät han uppföra det förvridna mansansiktet och vaginan under burspråket till sin lägenhet. Att kalla någon för en hanrej var en grov förolämpning så varför Carl skulle statuera så öppet med det förblir en gåta.

Oavsett sanningshalten kring dekorationens ursprung så finns den där på Skeppbron 44 och varje gång det regnar droppar tårar från ansiktet ner över vaginan. Helt klart en av Stockholms mest bisarra sevärdheter.


Hanrejen på Skeppsbron 44

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.32238, 18.07413
  • Adress: Skeppsbron 44, 111 30 Stockholm
Öppna i Google Maps