Järnpojke

EN UDDA UTFLYKT


Skulpturen ”Pojke som tittar på månen”, eller ”Järnpojke” som den mest kallas idag, är både ett konstverk och en märklig kultplats. Skulpturen skapades av konstnären Liss Eriksson 1967 och finns placerad på Bollhustäppan på Finska kyrkans bakgård i Gamla Stan.

Verket är inspirerat av en barndomsupplevelse av Eriksson själv. När han inte kunde sova satt han hopkrupen i sin säng och tittade ut genom fönstret på månen. Skulpturens design är stiliserad, och dess enkla form kontrasterar mot det varma uttrycket i pojken som tittar uppåt.

Den lilla skulpturen är bara 15 centimeter hög och är Sveriges minsta offentliga skulptur. Trots sitt undanskymda läge har skulpturen blivit populär bland både lokalbefolkning och turister. Hur det började, eller varför, går inte att säga, men med tiden har skulpturen fått en magisk prägel: Besökare stickar mössor och halsdukar åt den när det är kallt. Andra klappar pojken på huvudet och lämnar små gåvor som mynt eller godis, i tron att det kan bringa tur eller uppfylla önskningar.

Om någon läsare har en vettig teori om hur, när och varför Järnpojken fick sina magiska egenskaper, får hen gärna höra av sig. Annars kan vi bara kort konstatera att det är en vacker och smått sentimental skulptur som kanske, kanske inte, bär på magiska krafter.


Järnpojke i Gamla Stan, Stockholm

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.3255, 18.07238
  • Adress: Trädgårdsgatan 2, 111 31 Stockholm
Öppna i Google Maps