JAS-Minnet

EN UDDA UTFLYKT


En gång i tiden var Stockholms Vattenfestival sommarens höjdpunkt för många turister till staden, för stockholmarna själva var det en bespottad folkfest som man undvek som pesten. Förutom konserter och fyrverkerier underhölls besökare med stora mängder alkohol, mjölkartongrace och flyguppvisningar. Det var den sista som under 1993 års festival skulle visa sig vara ödesdiger och nära till att orsaka en katastrof.

Piloten Lars Rådeström tappade under uppvisningen kontrollen över sitt nya JAS Gripen stridsflygplan som bara två månader tidigare hade levererats till försvarsmakten. Inför ögonen på tusentals förfärade åskådare störtade planet mot marken och slog ner med en explosion på Långholmen. Planet totalförstördes och en person på marken fick brännskador, men mirakulöst nog hade Rådeström lyckats skjuta ut sig ur planet och landat i ett träd. Den efterföljande haveriutredningen fastställde att det saknades väsentlig information i förarmanualen och piloten friades från allt ansvar.

Efter den händelsen var det slut med flyguppvisningar på vattenfestivalen och besökarna fick nöja sig med fyrverkerierna. På nedslagsplatsen finns idag minnesmärket ”JAS-minnet”, en papperssvala med inskriptionen “Här störtade JAS 39-Gripen under en flyguppvisning den 8 augusti 1993”.

Nu när det gått snart 20 år sedan olyckan har de flesta glömt den dramatiska händelsen, ett träd som sveddes vid kraschen togs ner 2011 och om någon stannar till vid JAS-Minnet är det för att använda minnesmärket som cykelställ.


JAS-Minnet

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.321592, 18.031271
  • Adress: Långholmsparken, 117 33 Stockholm
Öppna i Google Maps