Kastellet

EN UDDA UTFLYKT


Av alla vackra byggnader i centrala Stockholm sticker ändå det röda Kastellet på Kastellholmen ut i stadsbilden. Det må se ut som att det stått där sedan urminnes tider, och visst har det funnits kastell på platsen sedan 1667, men den nuvarande byggnaden uppfördes först mellan 1846 och 1848.

Det kanske mest utmärkande med Kastellet är inte byggnaden i sig utan den tredelade svenska flaggan på toppen av tornet. Redan från det första kastellets dagar har den vajat där varje dag för att signalera att Sverige inte är ockuperat av främmande makt.

Även om kastellen kommit och gått så har traditionen med flaggan levt kvar ända in i våra dagar. När Kustartilleriets skjutskola lämnade Kastellet 1990 så halades flaggan för sista gången, men en upprörd allmänhet och en kommendörkapten tillika vän av ordning såg till att den även i fortsättningen skulle komma att hissas.

För att inte oroa Stockholmarna i onödan sedan dess två vakter ur Stockholms slotts högvakt ut till Kastellet för att hissa, samt hala ner flaggan varje dag. Flaggan på Kastellet kan, förhoppningsvis, beskådas varje dag men byggnaden i sig används som eventlokal och är inte öppen för sporadiska besök.


Kastellet på Kastellholmen i Stockholm

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps