Margaretha Krooks Skulptur

EN UDDA UTFLYKT


Margaretha Krook var en av Sveriges mest framstående och hyllade skådespele genom tiderna. Hennes karriär sträckte sig över mer än fem årtionden och inkluderade framträdanden på teaterscener, i film och TV.

Krook föddes i Helsingborg och studerade vid Kungliga Dramatens elevskola i Stockholm. Hon gjorde sin scendebut 1946 och var därefter en del av Dramaten där hon blev fast skådespelare 1962. Hon var känd för sin mångsidighet och förmåga att gestalta olika roller, både dramatiska och komiska.

En av hennes mest kända roller var som fru Linde i Ingmar Bergmans film Nattvardsgästerna (1963) och hon arbetade också regelbundet med Bergman i flera andra filmer och teaterproduktioner.

Margareta Krook blev en ikon inom svensk teater och film och efter hennes död 2001 ville Dramaten resa ett monument till hennes minne. Sedan 2002 står hon alltså där vid Dramatens västra hörn, i schalett och täckjacka, som om hon när som helst ska tända en cigarett innan hon återgår till arbetet inne på teatern.

Det som gör skulpturen speciell och som gör den till en av stadens lite mer ovanliga sevärdheter är att den är uppvärmd med värmeslingor till 37 grader. Tanken är att den värme som Krook spred som skådespelare fortsätter även när hon nu gått bort.

Skulpturen är uppvärmd året runt men mest påtaglig är värmen såklart under vintermånaderna. Så nästa gång du går förbi Nybroplan, passa på att göra så som oräkneliga flanörer gjort innan och känn efter om värmen fortfarande är på.


Margareta Krooks Skulptur

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.33312, 18.07638
  • Adress: Dramaten, Nybroplan, 114 34 Stockholm
Öppna i Google Maps