Mårten Trotzigs Gränd

EN UDDA UTFLYKT


Av alla smala gränder i Stockholms Gamla Stan är Mårten Trotzigs gränd den i särklass smalaste. På ett ställe är den ynka 90 centimeter bred, så smal att gatlyktorna nästan nuddar den motsatta väggen. Gränden har fått sitt namn efter Mårten Trotzig som var en inflytelserik handelsman i staden i slutet av 1500-talet och i början av 1600-talet. Någon gång under 1700-talets början fick gränden sitt nuvarande namn från att tidigare kallats ”den tronge trappe grenden” och mer kort bara för ”trappegrenden”. Vid mitten av 1800-talet spärrades gränden av med plank i bägge ändar och öppnades först igen 1945.

Idag är gränden en omåttligt populär turistattraktion som är med i alla guideböcker som en given del av rundturen i Gamla Stan. Men om nätterna har gränden istället fyllt funktionen som offentlig toalett och klottervägg, till stadens och fastighetsägarnas stora förtret. Gränden är förvisso ett offentligt rum och en turistattraktion, men väggarna hör till privata fastigheter. Staden kan enligt lag inte gynna enskilda individer eller näringsidkare, så ansvaret att hålla dem rena har förskjutits till bostadsrättsföreningarna.

Istället för den pittoreska gränd som återfinns på äldre fotografier har turisterna mötts av ”Offergränden” eller ”The Grunge Alley”, som i sig blivit en attraktion och kontrast till det annars tillrättalagda Gamla Stan. Nu ska ”Grunge Alley” saneras och åter bli Mårten Trotzigs Gränd, med låsta portar om nätterna. Gränden hann ge fri passage i 76 år den här gången, 1945 till 2021.

En udda utflykt till Stockholms smalaste gata görs med fördel i det ruskigaste tänkbara väder, tidigt på morgonen och under lågsäsong.


Mårten Trotzigs Gränd

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.322962, 18.072767
  • Adress: Mårten Trotzigs Gränd, 111 29 Stockholm
Öppna i Google Maps