Mätstationen Observatoriekullen

EN UDDA UTFLYKT


Observatorielunden i Vasastadens hjärta är en populär park med ett flertal sevärdheter. Här kan man blicka ut över staden, eller ner på den monumentala byggnaden som inhyser Stadsbiblioteket. Här finns också ett antal skulpturer som definitivt är sevärda för den konstintresserade. Även det gamla observatoriet längst upp på Observatoriekullen får räknas som en av stadens mer klassiska sevärdheter, även om Observatoriemuseet är nedlagt sedan 2014.

Trots att man alltså kan räkna Observatorielunden som en klassisk sevärdhet i Stockholm så finns det en udda detalj. Strax bredvid Observatoriet finns en instängslad liten yta med ett antal märkliga mätinstrument. Det ser kanske anspråkslöst och ointressant ut för en besökare, men bakom stängslet finns instrumenten för SMHIs mätstation Observatoriekullen.

Redan 1754 började Kungliga Vetenskapsakademins sekreterare Pehr Wilhelm Wargentin göra väderobservationer vid det astrologiska observatoriet. Från 1756 har de utförts i sådan omfattning att Stockholms medeltemperatur kunnat följas kontinuerligt, och stationen är den äldsta i världen som fortfarande är igång och som aldrig flyttats.

Den långa kontinuiteten gör att Observatoriekullen har en av världens längsta obrutna mätserier, och därför också en av världens viktigaste. Datan används för att kartlägga klimatförändringar och för att följa klimatutvecklingen, men också för att skapa lokala väderprognoser.

Numera utförs observationer av temperatur, nederbörd, snödjup, lufttryck, luftfuktighet, vind, sikt, moln- och väderförhållanden tre gånger per dygn.

Den meteorologiska mätstationen Observatoriekullen nås till fots. På plats finns en liten informationsskylt och om somrarna går det att få en fika vid det gamla observatoriet.


Mätstationen Observatoriekullen

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: SMHI
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.341703, 18.054920
  • Adress: Observatorielunden, 113 60 Stockholm
Öppna i Google Maps