Skogskyrkogården & Entombed

EN UDDA UTFLYKT


Skogskyrkogården i södra Stockholm är kanske den mest kända kyrkogården i Sverige och har blivit utsedd till ett världsarv av UNESCO. Den öppnade sina portar för första gången 1920 och har sedan dess blivit ett viktigt kulturellt och historiskt landmärke i Stockholm. Skogskyrkogården anses vara en av de vackraste kyrkogårdarna i världen på grund av sin arkitektur och landskapsdesign, som är en unik kombination av modernism och nordisk natur.

En av de mest imponerande delarna av Skogskyrkogården är dess kapell, ritat av arkitekten Gunnar Asplund. Kapellet är en av de mest betydelsefulla byggnaderna inom svensk modernistisk arkitektur och har blivit känd för sin rena, minimalistiska design. En annan viktig byggnad på Skogskyrkogården är Krematoriet, som har en arkitektur som speglar modernismens ideal om funktion och enkelhet.

Men framförallt ser Skogskyrkogården ovanligt många hårdrockare bland besökarna, och de verkar alla komma för att titta på det enorma granitkorset som står på gräsmatten efter huvudentrén. Inte sällan kan man hitta allsköns gåvor vid korsets fot: så som blommor, fotografier och spritflaskor hårdrockarna lämnat efter sig. Men varför?

Många som är intresserade av svensk dödsmetall menar att skivan ”Left Hand Path” av Entombed från 1990 är en av de bästa inom genren någonsin, och att den innebär ett avgörande ögonblick för hur den svenska dödsmetallen skulle komma att definieras framöver. Albumet var också ett av de första att använda sig av en ljudbild för gitarrerna som kallas för ”buzzsaw”, något som än idag kallas för ”det svenska soundet” inom dödsmetall.

I albumhäftet som medföljde skivan poserar bandet på ett antal foton i ett snöoväder just framför granitkorset på Skogskyrkogården. Bilderna kom att definiera bandet, som i sin tur definierade svensk dödsmetal, och då kanske det inte är mer än naturligt att fans från hela världen vallfärdar till korset på Skogskyrkogårdens gräsmatta för att hedra dem.

Skogskyrkogården är öppen året runt och det finns gott om informationsskyltar på plats som berättar om dess viktiga bidrag till den modernistiska arkitekturen. Det finns däremot ingen skylt som upplyser besökaren om Entombed och skivan ”Left Hand Path”.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps