Tyska Kyrkans Mässingstupp

EN UDDA UTFLYKT


Inte för att Gamla Stan i Stockholm saknar sevärdheter – det går att spendera dagar med att vandra runt bland både konventionella och mer eller mindre obskyra besöksmål. Stadsdelens högsta punkt är däremot vare sig eller: den består av tornet på Tyska Kyrkan, eller Sankta Gertruds kyrka och kan inte besökas.

Det som blänker högst upp på tornet, vindflöjeln i form av en kyrktupp, kan däremot beskådas på närmare håll. Tyska kyrkan uppfördes ursprungligen 1642. Det var en tid då Stockholm hade en betydande tysk befolkning, och kyrkan var tänkt att vara ett centrum för deras religiösa aktiviteter.

Kyrkan är känd för sin barockarkitektur och har en imponerande fasad med detaljerade skulpturer och utsmyckningar. Interiören är också rikt utsmyckad med målningar, träsniderier och ornament. År 1878 drabbades Tyska kyrkans torn av en förödande brand som orsakade omfattande skador på både tornet och kyrkan. Vindflöjeln, en tupp i mässing, var en av få inventarier som överlevde branden.

När kyrkan återuppbyggdes valde man att ersätta vindflöjeln och den ursprungliga mässingstuppen står nu i en glasbur i kyrkans entré. Sett till kyrkans överdådiga interiör så är kanske kyrktuppen inte så imponerande, men det är fortfarande en märklig relik och en chans att få se en medeltida vindflöjel på nära håll.


Tyska Kyrkans Mässingtupp

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps