Össeby Kyrkoruin

EN UDDA UTFLYKT


Össeby kyrkoruin må vara en ruin av en kyrka som byggdes någon gång under 1300-talet, men varken hundra år av förfall eller ett blixtnedslag som förvandlade kyrkan till en stenhög har hindrat hembygdsföreningen från att restaurera den till en aktiv kyrkplats.

Össeby kyrka byggdes redan under 1200-talet som en sockenkyrka och användes sedan ända fram till 1837. Då hade man funnit en stor spricka i muren och valvet i stenkyrkan. Det saknades medel för att reparera skadan och istället övergav man den till förmån för kyrkan i Garn. När blixten sedan slog ner i kyrkan 1856 brann den ner till en stenruin som fick förfalla.

Räddningen kom över hundra år senare när föreningen Össeby kyrkoruin bildades 1963 med syfte att restaurera ruinen. Föreningens arbete ledde till att Össeby kyrka kunde återinvigas 1976 och används idag för både friluftsgudstjänster, dop och bröllop.

Kyrkoruinen är välvårdad, väl skyltad och har en stor lättillgänglig parkeringsplats. Det är alltså ingen vidare udda utflykt, men för den som befinner sig i Vallentuna och har tid över är det ändå ett trevligt besöksmål som är öppet dygnet runt.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps