Sankt Olofs Kyrkoruin

EN UDDA UTFLYKT


Sankt Olofs kyrkoruin ligger på kyrkogården strax intill Mariakyrkan, stadens äldsta kyrka som fortfarande är i bruk. Liksom med den närliggande ruinen efter Sankt Lars kyrka så är även Sankt Olofs något av ett mysterium. Vid en första anblick är det en romansk stenkyrka från början av 1100-talet, men vad som länge förundrade arkeologerna var kyrkans märkliga planlösning som helt verkade sakna förebilder.

Det var först vid en arkeologisk utgrävning 2005 som man djupt under golvet hittade grundmurar tillhörande en ännu äldre stenkyrka, byggd i en teknik som bara användes på 1000-talets mitt. Den senare kyrkan hade alltså byggts på en äldre och då säkert försökt efterlikna sin föregångare. De nya fynden visar att kyrkan är en av de äldsta stenkyrkorna i hela Norden.

För den som är intresserad av kyrklig arkitektur finns det enormt mycket att läsa om Sankt Olofs kyrkoruin. Vi får helt kort konstatera att det är en imponerande och besöksvärd ruin med en lång och invecklad historia. Ruinen är mycket välbevarad och sedan 2018 är det möjligt att fritt utforska den på egen hand.

Sigtuna är en liten stad och man parkerar med fördel på någon av de större besöksparkeringarna för att sedan vandra runt till fots. Vid ruinen finns utförliga informationsskyltar som berättar mer om kyrkan.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps